Nieuwe GAMMA-vestiging – Barneveld

Bouwmarkt van de toekomst gerealiseerd in meerjarig project

In 2021-2022 verrees aan de zuidrand van Barneveld een gloednieuwe GAMMA. Daarmee ging een langgekoesterde wens van Cees Filippo van Filippo Bouwmarkten in vervulling. Met volharding, deskundigheid en creativiteit droeg MD2A bij aan de realisatie van deze ‘next generation’ bouwmarkt.

De aanloop
Dit lange-ademproject begint eind vorige eeuw al. Cees Filippo, vastgoedontwikkelaar en directeur-eigenaar van diverse bouwmarkten, is op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn Barneveldse GAMMA-vestiging. De locatie, dicht bij het stadscentrum, wordt te krap. Maar goede nieuwe plekken dienen zich niet zo gauw aan.

opdracht: Filippo Vastgoed
ontwerp: MD2A, meer dan alleen architectuur
installatieconcept: W4Y adviseurs
constructief ontwerp: Snetselaar constructief ingenieurs
realisatie: Dijkham Bouw

Uitdagingen
Kansen signaleren | In 2004 wijst architect Ton Bons van MD2A hem op een bouwkavel aan de zuidrand van Barneveld tegenover een grote Intratuin-vestiging. Zes hectare, groot genoeg voor een ruime GAMMA-winkel en een mogelijke toekomstige locatie voor woningen in de nieuwe wijk De Burgt. “Een uitstekende plek, ook qua bereikbaarheid en commerciële potentie,” zegt Filippo. “Die kans wilden wij niet laten lopen.”

Nieuwe regels | Hoewel het project voortvarend van start gaat – de plannen en schetsen van MD2A worden bij de gemeente goed ontvangen – komt er door allerlei externe factoren uiteindelijk pas in 2016 groen licht. En dan gelden er inmiddels nieuwe regels van het gemeentelijk samenwerkingsverband Food Valley: het totale retail-oppervlak binnen de betreffende Gelderse gemeenten mag niet toenemen. De extra vierkante meters van de nieuwe GAMMA moeten dus elders verdwijnen. Filippo: “MD2A heeft toen proactief informatie opgehaald en het ontwerp afgestemd op medegebruik door een andere winkel. Zo werd een grotere GAMMA toch mogelijk.”

“MD2A heeft in dit lange traject ontzettend veel uithoudingsvermogen en creativiteit getoond.”

Creativiteit en flexibiliteit | Nieuwe creativiteit en flexibiliteit is nodig als de gemeente in 2019 het wegenplan van De Burgt wil veranderen. Door de geplande verplaatsing van de Burgemeester Aschofflaan moet de bouwmarkt naar achteren, dichter bij de geplande woonwijk. Om ruimte te besparen bedenkt MD2A dan een grote, begroeide wadi die in zijn eentje voldoet aan de eisen voor waterberging voor beide projecten. De wadi wordt al tijdens de bouw van de GAMMA aangelegd, zodat de bomen en struiken flink zullen zijn uitgegroeid wanneer de woningen worden opgeleverd.

MD2A | GAMMA, Barneveld
MD2A | GAMMA, Barneveld

Duurzaamheid | In het nieuwe GAMMA-gebouw zelf, dat wordt gedeeld met de Kwantum als medegebruiker, staat duurzaamheid centraal. Het heeft vloerverwarming en -koeling op basis van warmtewisselaars. Klanten en winkelpersoneel ervaren een prettig binnenklimaat door ventilatie met warmteterugwinning. De gevel aan de kant van de woonwijk is over de volle lengte en hoogte straks volledig begroeid. Daardoor oogt het pand ondanks zijn grootte vriendelijk en draagt het bij aan vergroening en biodiversiteit in de gebouwde omgeving. En op de parkeerplaats staan snellaadpalen voor elektrische auto’s.

Het resultaat
Uithoudingsvermogen | Cees Filippo kijkt tevreden terug op de samenwerking met MD2A. “Ze hebben in dit lange traject ontzettend veel uithoudingsvermogen en creativiteit getoond. En steeds op basis van deskundigheid en redelijkheid met de gemeente en andere partijen onderhandeld.”

“Het is een gigantisch geslaagd pand. Onze vestiging wordt gezien als hét voorbeeld voor de nieuwe GAMMA-formule.”

Nieuwe formule | Als opdrachtgever is hij ook zeer verguld met het eindresultaat. “Het gebouw is gasloos en bijna nul-op-de-meter, daarmee zijn we binnen GAMMA koploper. De locatie, in een cluster van grote winkels, zorgt ook voor veel traffic. Onze omzet is boven verwachting.” Het belangrijkste is in zijn ogen toch de uitstraling, zowel binnen als buiten. “Het is een gigantisch geslaagd pand. Veel GAMMA-ondernemers zijn hier al komen kijken en ze waren zeer onder de indruk. Onze vestiging wordt gezien als hét voorbeeld voor de nieuwe GAMMA-formule.”