LaVita Lifestylecentrum – Veenendaal

Multifunctioneel gebouw mogelijk gemaakt door kennis en creativiteit

Aan de Sportlaan in Veenendaal runt Marcel van Amersfoort samen met Wesley Routiers een modern multifunctioneel lifestylecentrum met zeven sportzalen en een royale horecaruimte. Dagelijks geopend, met ongeveer 40 trainers en coaches en een ledenbestand van meer dan 3.500 leden. De realisatie van het gebouw had de nodige voeten in de aarde. Als betrokken partner hielp MD2A Van Amersfoort om verschillende hobbels te nemen.

De aanloop
Van Amersfoort was al enkele jaren actief als sportschoolondernemer toen hij het plan opvatte om zijn grote droom te realiseren: een centrum gericht op gezondheid in bredere zin. Niet alleen sport en fitness maar ook ontspanning, lifestyle en ontmoeting. Zijn beoogde locatie bood tevens mogelijkheden voor samenwerking met het aangrenzende zwembad en ROC Het Perron. Zijn eerste voorstel werd door de gemeente afgewezen, maar hij was zo gemotiveerd dat hij samen met MD2A een verbeterde versie maakte toen zich een tweede kans voordeed.

opdracht: Masy Onroerend Goed
ontwerp: MD2A, meer dan alleen architectuur
constructief ontwerp: IBT ingenieursburo voor bouwtechniek
installaties: van Ommeren / JBTech
realisatie: Hardeman systeembouw

Uitdagingen
Snelle aanpassing | Het nieuwe plan voor het lifestylecentrum moest binnen twee weken bij de gemeente worden ingediend. De uitwerking van het concept moest dus razendsnel gebeuren. Bovendien bleken opeens verschillende sportscholen vestigingsplannen in Veenendaal te hebben. Van Amersfoort: “We moesten het concept aanpassen. We schrapten een geplande bowlingbaan om plaats te maken voor ruimtes die geschikt waren voor medische professionals. MD2A heeft toen grote flexibiliteit en betrokkenheid getoond. Ze hebben zelfs ‘s nachts doorgewerkt om de plannen aan te passen aan de nieuwe informatie. En met succes.”

Extra financiering verwerven | Voor het project was een forse investering nodig die Van Amersfoort aanvankelijk niet van de grond kreeg. “MD2A was goed op de hoogte van de verschillende gemeentelijke ambities. Zij zagen nieuwe mogelijkheden op het moment dat het plan dreigde te stranden op de benodigde investeringen. We kwamen aan tafel bij de juiste personen om verschillende opties te bespreken. Uiteindelijk kon de gemeente financiering toezeggen Dat trok ook de bank over de streep.”

“MD2A was goed op de hoogte van de verschillende gemeentelijke ambities. Zij zagen nieuwe mogelijkheden toen het plan dreigde te stranden op de benodigde investeringen.”

MD2A | LaVita Lifestylecentrum, Veenendaal
MD2A | LaVita Lifestylecentrum, Veenendaal

Slimme geluidwering | Een bekend praktisch probleem bij sportscholen is geluidoverdracht. Bijvoorbeeld dreunende muziek van een spinningsessie die doordringt in de yogaruimte waar mensen zich in stilte concentreren. “MD2A kwam met het slimme idee om de bergruimtes tussen de verschillende zalen te plaatsen, zodat ze tegelijk als geluidbuffer zouden fungeren,” vertelt Van Amersfoort. “Een creatieve ontwerp-oplossing die ik nog niet eerder was tegengekomen.”

Bouwbegeleiding | In de bouwfase werd het project getroffen door tegenslag. Drie van de onderaannemers – voor interieur, sauna en binnenafwerking van het gebouw – vielen uit omdat ze failliet gingen. “Als opdrachtgever zat ik met de handen in het haar. Als bouwbegeleider leidde MD2A het proces toen gelukkig weer in goede banen. We vonden vervangende bedrijven terwijl we toch binnen budget en planning bleven. Met hun ervaring leverden ze daar een belangrijke bijdrage in.”

“Door hun kennis en ervaring vonden ze steeds onvermoede kansen en slimme oplossingen.”

Resultaat
Terugkijkend zegt Van Amersfoort: “Over de samenwerking met MD2A ben ik zeer positief. Ze stonden tijdens het hele proces als betrokken partner naast me en gingen heel ver om het project te realiseren. Door hun kennis en ervaring vonden ze steeds onvermoede kansen en slimme oplossingen.”