Hubertshoeve – Meierijstad-Veghels Buiten

Nul-op-de meter in de stijl van traditionele Brabantse boerenerven

Aan de zuidrand van Veghel bevindt zich de nieuwe woonwijk Veghels Buiten. Onderdeel van de wijk zijn de twee erven Hubertshoeve (Erf 2300) en Jorishoeve (Erf 2400): in totaal 65 duurzame woningen met de uitstraling van traditionele Oost-Brabantse boerenerven. MD2A ontwierp de karakteristieke erfwoningen door de eisen en wensen van een groot aantal stakeholders creatief en snel te vertalen in smaakvolle oplossingen.

De aanloop
In het buitengebied ten zuidoosten van Veghel, dicht bij de bestaande bebouwing, verrijst de nieuwe woonwijk Veghels Buiten. In opdracht van de initiële ontwikkelaar ontwerpt MD2A hier een plan voor 65 erfwoningen: Hubertshoeve (Erf 2300) en Jorishoeve (Erf 2400). Wanneer de positie van de ontwikkelaar verandert, neemt Bouwbedrijf Van Stiphout uit Sint-Oedenrode met instemming van de gemeente het project over. “Wij geloofden er meteen in,” zegt Koos Pijnenburg, Directeur Ontwikkeling bij Van Stiphout. “De ontwerpen van MD2A waren smaakvol en passen uitstekend in het landelijke karakter van de omgeving. We zagen ook snel de verkooppotentie.”

opdracht: Gebr. van Stiphout Ontwikkeling 
ontwerp: MD2A, meer dan alleen architectuur
installatieconcept: Visietech Advies
constructief ontwerp: Vervest, constructief ontwerp en advies
realisatie: Bouwbedrijf Gebr. van Stiphout

Uitdagingen
Intensief overleg | Binnen de gemeente Meijerijstad (met de kernen Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) geldt Veghels Buiten als een bijzondere uitbreidingsopgave. Men werkt daarom met een Ruimtelijk Kwaliteitsteam (RKT) dat toeziet op de streekeigen uitstraling van de wijk. Ook voor het stedenbouwkundig plan en de inrichting van de openbare ruimte van Hubertshoeve en Jorishoeve bewaakt het RKT de ontwerpuitgangspunten. Bijvoorbeeld ten aanzien van de nok- en goothoogte van de woningen (maximaal 2 verdiepingen, goothoogte op 3 m) en de daken (schuin, vanaf de eerste verdieping). Andere eisen betroffen de materiaalkeuze: de dakpannen (zwart of rood), de erfscheidingen (hagen in plaats van timmerwerken), de bestratingen (gebakken klinkers) en de toepassing van hout in de gevels. Pijnenburg: “Er was intensief overleg met het RKT nodig. ‘The devil is in the detail,’ zoals ze zeggen. MD2A is uitstekend met die complexiteit omgegaan. Door goed te luisteren en de wensen en eisen vanuit hun eigen visie als architect te vertalen naar betaalbare oplossingen waarin men zich breed herkende.”

“We geloofden er meteen in. De ontwerpen van MD2A waren smaakvol en passen uitstekend in het landelijke karakter van de omgeving.”

Gezellige voorstoep | Hubertshoeve (Erf 2300) bestaat uit 35 karakteristieke erfwoningen: 28 rijwoningen, 2 twee-onder-een-kappers en 3 vrijstaande huizen, allemaal met weldadig uitzicht over de landerijen. Het geheel van hoofd- en bijgebouwen, tuinen en bestrating ademt de sfeer van traditionele Oost-Brabantse boerenerven. “Bijzonder geslaagd vind ik bijvoorbeeld de zwarte houten gevelbekledingen,” vertelt Pijnenburg. “En de ruime, als pergola’s opengewerkte overstekken creëren een gezellige voorstoep die uitnodigt tot ontmoeting met de buren.” Ook de parkeerschuren met verticale latten en lage schuine daken dragen bij aan de landelijke sfeer.

MD2A | Hubertshoeve, Meierijstad Veghels-Buiten
MD2A | Hubertshoeve, Meierijstad Veghels-Buiten

Duurzaamheid | Het traditioneel ogende erf moest wel voldoen aan de duurzaamheidseisen van nu. In de parkeerschuren zijn elektrische laadpalen geïnstalleerd voor kopers die dat wilden. De woningen zijn gasloos en voorzien van een lucht-water warmtepomp en vloerverwarming. “MD2A wist bedenkingen van potentiële kopers over warmtepompen en zonnepanelen weg te nemen,” vertelt Pijnenburg. “Ze ontwierpen bijvoorbeeld de zonnepanelen mooi in één vlak met de dakpannen, én in dezelfde kleur. Bij de oranje daken was dat nog nergens in het buitengebied gedaan.”

Maatwerk | De drie vrijstaande woningen van Hubertshoeve bleken na de koop nog niet helemaal te voldoen aan de eisen en wensen van de kopers en de reacties vanuit het RKT daarop. Ook in dit geval wist MD2A snel en soepel tot een mooie oplossing te komen, vertelt Pijnenburg. “In twee gesprekken met de kopers zorgde MD2A voor maatwerk: ook verschillende koperswensen konden zo dus nog worden meegenomen.”

“Jorishoeve en Hubertshoeve behoren tot onze referentieprojecten. We nemen er graag mensen mee naartoe om ze te laten zien.”

Het resultaat
Referentieproject | Ontwikkelaar Van Stiphout is zeer tevreden met het eindresultaat en de samenwerking met MD2A. Allereerst omdat het complexe proces geen obstakel werd voor tijdige realisatie. Maar ook vanwege de uitstraling van het project. “Hubertshoeve is voor ons een referentieproject,” zegt directeur Pijnenburg. “We nemen er geregeld mensen mee naartoe om het te laten zien.”