Jorishoeve – Meierijstad-Veghels Buiten

Duurzaam wonen in de stijl van traditionele Brabantse boerenerven

Aan de zuidrand van Veghel bevindt zich de nieuwe woonwijk Veghels Buiten. Onderdeel van de wijk zijn de twee erven Jorishoeve (Erf 2400) en Hubertshoeve (Erf 2300): 65 bijna nul-op-de-meterwoningen met de uitstraling van traditionele Oost-Brabantse boerenerven. MD2A vertaalde de eisen en wensen van een groot aantal stakeholders snel en creatief naar smaakvolle en karakteristieke erfwoningen die naadloos in het landschap passen.

De aanloop
In het buitengebied, net buiten de bebouwde kom ten oosten van Veghel, verrijst de nieuwe woonwijk Veghels Buiten. In opdracht van de initiële ontwikkelaar ontwerpt MD2A hier een plan voor 65 erfwoningen: Jorishoeve (Erf 2400) en Hubertshoeve (Erf 2300) Wanneer de positie van de ontwikkelaar verandert, neemt Bouwbedrijf Van Stiphout uit Sint-Oedenrode met instemming van de gemeente het project over. “Wij geloofden er meteen in,” zegt Koos Pijnenburg, directeur Ontwikkeling bij Van Stiphout. “De ontwerpen van MD2A waren smaakvol en passen uitstekend in het landelijke karakter van de omgeving. We zagen ook snel de verkooppotentie.”

opdracht: Gebr. van Stiphout Ontwikkeling 
ontwerp: MD2A, meer dan alleen architectuur
installatieconcept: Visietech Advies
constructief ontwerp: Vervest, constructief ontwerp en advies
realisatie: Bouwbedrijf Gebr. van Stiphout

Uitdagingen
Intensief overleg | Binnen de gemeente Meijerijstad (met de kernen Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) geldt Veghels Buiten als een bijzondere uitbreidingsopgave. Men werkt daarom met een Ruimtelijk Kwaliteitsteam (RKT) dat toeziet op de streekeigen uitstraling van de wijk, voor zowel de woningen als het stedenbouwkundig plan en de inrichting van de openbare ruimte.

Ook voor Jorishoeve en Hubertshoeve bewaakt het RKT de ontwerpuitgangspunten. Bijvoorbeeld ten aanzien van de nok- en goothoogte van de woningen (maximaal 2 verdiepingen, goothoogte op 3 m) en de daken (schuin, vanaf de eerste verdieping). Andere eisen betreffen de materiaalkeuze: de dakpannen (zwart of rood), de erfscheidingen (hagen in plaats van timmerwerken), de bestratingen (gebakken klinkers) en de toepassing van hout in de gevels.

Pijnenburg: “Er was intensief overleg met het RKT nodig. Het ging vaak om kleine details. MD2A is uitstekend met die complexiteit omgegaan. Door goed te luisteren en daarna de wensen en eisen vanuit hun eigen visie als architect te vertalen naar betaalbare oplossingen waarin men zich breed herkende.”

“MD2A is uitstekend met die complexiteit omgegaan. Door goed te luisteren en daarna de wensen en eisen vanuit hun eigen visie als architect te vertalen naar betaalbare oplossingen waarin men zich breed herkende.”

Doorlopende dakpannen | Jorishoeve (Erf 2400), dat na Hubertshoeve werd gebouwd, bestaat uit 30 karakteristieke erfwoningen: 13 tussenwoningen, 16 hoekwoningen en 1 vrijstaande woning stuk voor stuk met fraai uitzicht over de landerijen. Hoofd- en bijgebouwen, tuinen en bestrating ademen allemaal de sfeer van traditionele Oost-Brabantse boerenerven. “Bijzonder geslaagd vind ik bijvoorbeeld de tot aan de grond doorlopende gevelbekleding met rode dakpannen,” vertelt Pijnenburg. “Deze zijn geënt op de langgerekte boerderijen zoals die van oudsher in de streek voorkomen. Ook de hoge, uit donker hout opgetrokken tuinschuren dragen bij aan de landelijke sfeer.”

MD2A | Jorishoeve, Meierijstad Veghels-Buiten
MD2A | Jorishoeve, Meierijstad Veghels-Buiten

Duurzaamheid | Het traditioneel ogende geheel voldoet tegelijkertijd wel aan de duurzaamheidseisen van vandaag. In plaats van een cv-ketel zijn de woningen voorzien van een lucht-water warmtepomp en vloerverwarming. “MD2A wist bedenkingen van potentiële kopers over warmtepompen en zonnepanelen weg te nemen,” vertelt Pijnenburg. “Bijvoorbeeld door de zonnepanelen zo te ontwerpen dat ze mooi in één vlak met de dakpannen liggen, én in dezelfde kleur. Bij de oranje daken was dat nog nergens in het buitengebied gedaan.”

Maatwerk | Bij de vrijstaande woning van Jorishoeve bleken de kopers nog enkele eisen en wensen te hebben die botsten met de randvoorwaarden vanuit het RKT. Ook in dit geval lukte het MD2A snel en soepel tot een mooie oplossing te komen, vertelt Pijnenburg. “In twee gesprekken met de kopers zorgde MD2A ervoor dat verschillende wensen alsnog konden worden meegenomen.”

“Jorishoeve en Hubertshoeve behoren tot onze referentieprojecten. We nemen er graag mensen mee naartoe om ze te laten zien.”

Het resultaat
Referentieproject | Ontwikkelaar Van Stiphout kijkt zeer tevreden terug op het project en de samenwerking met MD2A. Allereerst omdat de woningen en het terrein ondanks het complexe proces op tijd klaar waren. Maar ook vanwege de uitstraling van het project. “Jorishoeve en Hubertshoeve behoren tot onze referentieprojecten,” zegt directeur Pijnenburg. “We nemen er graag mensen mee naartoe om het te laten zien.”