Grote Boel – Nijmegen-Oosterhout

Innovatieve woningbouw met optimale ruimtelijke kwaliteit

Op de grens van Oosterhout en Nijmegen ontwierp MD2A de eerste gasloze woningen in nieuwbouwwijk Grote Boel. Door de kavels slim in te delen ontstond er extra groene openbare ruimte die veel kwaliteit aan de buurt toevoegt. Het bijzondere project werd gerealiseerd door Reuvers Ontwikkeling & Bouw.

De aanloop
Het is 2015 als MD2A opdracht krijgt voor het ontwerp van een kleine wijk met 88 grondgebonden koopwoningen in Grote Boel, een onderdeel van de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem. De eigen invulling van het bureau valt in de smaak bij Reuvers Ontwikkeling & Bouw, dat in de naastgelegen wijk in Oosterhout eerder al verschillende kleinere projecten heeft uitgevoerd. “Het concept was goed doordacht,” zegt Ron Beerens van Reuvers Projectontwikkeling. “Zowel qua architectuur als stedenbouwkundig, met de juiste uitstraling voor deze mooie locatie. En het was anders dan anders.”

opdracht: Reuvers Ontwikkeling 
ontwerp: MD2A, meer dan alleen architectuur
installatieconcept: Visietech Advies
constructief ontwerp: Vervest, constructief ontwerp en advies
realisatie: Reuvers Bouw

De uitdagingen
Aangepaste verkaveling | In de oorspronkelijke opzet van de gemeente heeft het project een orthogonale verkaveling: rechte huizenblokken en straatjes haaks op elkaar met weinig groene openbare ruimte eromheen. Bij MD2A ontstaat al snel het idee dat dit anders kan. Het bureau ontwerpt een verkaveling met glooiende lijnen waarbij alle kavels een paar vierkante meter inleveren en er onder meer ruimte ontstaat voor een fraaie centrale groenplek tussen de huizen.

“MD2A opereerde professioneel en zorgvuldig. Dat hielp om de gemeente snel mee te krijgen in het aangepaste concept.”

Aan de voorzijde van het project tekent MD2A een rij huizen in halve-maanvorm (crescent) met fraai uitzicht op een royale groenzone en het historische landschap daarachter. Ook elders in het project regeren subtiele rondingen, en parkeerplaatsen voor de bewoners bevinden zich aan de achterkant. De aanpassingen worden goed ontvangen door de gemeente, op voorwaarde dat aangrenzende nieuwe projecten deze lijnen niet hoeven te volgen. Beerens: “MD2A opereerde professioneel en zorgvuldig. Dat hielp om de gemeente snel mee te krijgen in het aangepaste concept.”

MD2A | Oosterhout- De Grote Boel
MD2A | Oosterhout- De Grote Boel

Innovatie | Binnen de Grote Boel zijn op dat moment nog geen cv-loze woningen gebouwd. In samenwerking met installatieadviseur Visietech pioniert MD2A met een installatieconcept met extra isolatie en moderne warmtepompinstallaties, dat sindsdien door veel partijen is overgenomen. Het levert het eerste BNOM (Bijna Nul Op de Meter)-project binnen de Grote Boel op.

Wie via de N325 aankomt bij Grote Boel wordt getroffen door de boogvormige rij huizen met hun karakteristieke daken met keramische dakpannen in drie grijstinten. Waar de daken de samenhang in horizontale richting onderstrepen, benadrukken de verticale erkers waarin alle raamkozijnen voor de woningen zijn gegroepeerd, juist de individualiteit van elke woning.

Ook voor Reuvers Ontwikkeling & Bouw was het een gedurfd project. Mede om de samenhang binnen het gevarieerde concept te bewaken, werkte het bedrijf voor het eerst met een flink aandeel prefab. Beerens: “Zo kregen we een goede vergelijking op kwaliteit, tijd en kosten met traditioneel bouwen en met geheel prefab bouwen. Heel leerzaam, en achteraf erg leuk. Destijds wel spannend.”

Hard werken is hier voor alle partijen beloond met een geweldig mooi product op een prachtige locatie. We gebruiken het vaak als referentieproject bij uitvragen en prijsvragen.”

Het resultaat
Reuvers Ontwikkeling & Bouw kijkt met trots terug op het project en de samenwerking met MD2A. Beerens: “De woningbouw stagneerde in die periode erg. Een enerverende tijd. Maar MD2A dacht tijdens het hele traject praktisch, resultaatgericht en commercieel met ons mee. De verkoop ging in twee fases, maar we konden in één bouwstroom doorbouwen. Hard werken is hier voor alle partijen beloond met een geweldig mooi product op een prachtige locatie. We gebruiken het vaak als referentieproject bij uitvragen en prijsvragen.”