Aan de Pleinweg in Rotterdam is een woonzorgcentrum, Beyt Essalam voor zorgaanbieder MOB opgeleverd. Beyt Essalam biedt persoonsgerichte en cultuur passende zorg aan islamitische ouderen. Het woonzorgcentrum beschikt over 23 studio-appartementen verdeeld over 4 etages. Op de begane grond bevinden zich de gemeenschappelijke woonruimten waaronder een ruime woonkeuken en dagbestedingsruimte. In een souterrain zijn facilitaire en personeelsruimten gesitueerd.

Aan de Pleinweg in Rotterdam hebben we in opdracht van Lometi B.V. als belegger vervangende nieuwbouw ontworpen voor zorginstelling MOB, als huurder va het object. De bestaande bebouwing waarin zich het oude hotel Astoria bevond, verkeerde bouwkundig in een zodanig slechte staat dat renovatie of hergebruik niet meer mogelijk was.

Bij het ontwerp van de nieuwbouw was het heel belangrijk dat de samenhang in de straatwand behouden bleef. Het gevelbeeld langs de Pleinweg wordt gekenmerkt door horizontale lijnen en gele gevelstenen. Dit hebben we terug laten komen in de kozijnverdeling, lateien en waterslagen en ook de verbijzondering van de begane grond met de verhoogde raamkozijnen en de hoofdentree draagt daar aan bij. Aan de nieuwbouw is, met een setback, een vierde woonlaag toegevoegd.

Wat dit project bijzonder maakt is dat het casco bestaat uit het passief-bouwblokken systeem. Dit is een stapelsysteem van samengestelde elementen van hard isolatiemateriaal waarbij de holle ruimte tussen de elementen wordt volgestort met beton. De voordelen van dit systeem zijn onder andere de bouwsnelheid en de hoge isolatiewaarde. De buitenzijde van de gevel is afgewerkt met minerale steenstrips. De Gemeente Rotterdam stelt hoge eisen aan de toepassing van keramische steenstrips. Vanaf de eerste verdieping dienen deze mechanisch bevestigd te worden. Om die reden is er gekozen voor de veel lichter minerale steenstrips. Deze strips zijn voor dit project speciaal op maat gemaakt, passend bij de kleur van de aangrenzende panden.